INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA

INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA

La intolerància a la lactosa és la incapacitat de l'organisme per digerir la lactosa, el sucre predominant a la llet. Aquesta intolerància és deguda a la baixa quantitat de l'enzim lactasa a l'intestí prim. La lactasa s'ocupa de separar la lactosa en galactosa i glucosa, els dos sucres simples que la componen i que el nostre organisme és capaç d'assimilar sense problemes. Quan la lactosa arriba a l'intestí prim, si no hi ha l'actuació de la lactasa, aquesta segueix el seu camí cap a l'intestí gruixut, ja que no pot ser absorbida. És llavors que en dóna el cas d'intolerància a la lactosa.És llavors quan es donen els símptomes típics de la intolerància: nàusees, flatulència, diarrea o dolor abdominal, entre d'altres, depenent de la intensitat de la quantitat de lactosa que la persona toleri.


CLASSIFICACIÓ

  1. Intolerància primària: El dèficit primari de lactasa pot ser congènit (estrany en el nostre mitjà) o de començament tardà (a partir dels 5 anys normalment, per descens fisiològic de l'activitat lactàsica). Ve donat per l'entorn en societats que no prenen productes que continguin llet, iniciat normalment a la infància. Es troba en moltes cultures d'Àfrica i d'Àsia, on els productes industrialitzats són molt poc comuns.
  2. Intolerància secundària: Degut a malalties de la paret intestinal, com la gastroenteritis per rotavirus o enterovirus,giardiosi, la intolerància a proteïnes de llet de vaca, celiaquia, malnutrició proteïnocalòrica, etc. En aquest cas, la persona es recuperarà un cop solucionat el dany de la paret.


DIAGNÒSTIC
Per confirmar un diagnòstic, és important distingir la intolerància a la lactosa de l'al·lèrgia a la llet, que es tracta d'una resposta immune anormal a les proteïnes presents a la llet. Com que la intolerància a la lactosa és un estat normal per molts adults arreu del món i no es considera una malaltia, no es requereix un diagnòstic mèdic.

SÍMPTOMES
Els símptomes típics de quen un intolerant ingereix un aliment que conté lactosa són:nàusees, flatulència, diarrea o dolor abdominal, entre d'altres, depenent de la intensitat de la quantitat de lactosa que la persona toleri.

TRACTAMENT


No hi ha cap tractament per incrementar la producció de lactasa, de manera que el tractament més adequat és eliminar o disminuir la ingesta d'aquest sucre, depenent del grau d'intolerància de la persona. Per exemple, hi ha qui presenta símptomes d'intolerància després de beure un petit got de llet, mentre que a d'altres potser només els afecti si se'n prenen dos; hi haurà qui pugui menjar alguna mena de formatge però no altres derivats làctics; mentre que el iogurt és més ben tolerat que altres aliments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada