DIABETIS

La diabetis és una malaltia crònica que es caracteritza per un augment del nivell de glucosa (sucre) a la sang. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la bé.
Els tipus de diabetis són: 
  • Diabètis mellitus tipus 1
  • Diabètis mellitus tipus 2
  • Altres tipus de diabètis (secundària i gestacional)
DIABETIS MELLITUS TIPUS 1
Sol aparèixer en la infància, l'adolescència i la joventut i apareix d'una manera brusca i s'agreuja ràpidament si no s'aplica el tractament adequat.
Presenta una ràpida i progressiva pèrdua de la capacitat del pàncrees per produir insulina i és una malaltia que s'ha de tractar des del moment que es diagnostica.
La diabetis del tipus 1 també es coneix com a diabetis mellitus insulinodependent.

DIABETIS MELLITUS TIPUS 2
 Acostuma a manifestar-se més tard dels 40 anys i pot passar desapercebuda durant força temps, la qual cosa en dificulta el diagnòstic i el tractament.
Està molt condicionada per l'herència. Va lligada a un mal aprofitament de la insulina i associada sovint a obesitat, sedentarisme, hipertensió arterial i alteracions dels greixos a la sang. El fet que d'entrada no calgui administrar insulina no vol dir que en l'evolució de la malaltia no pugui arribar a ser necessària.
  La diabetis del tipus 2 també es coneix com a diabetis mellitus no insulinodependent.

ALTRES TIPUS DE DIABETIS

 Diabetis secundària: la causa és una malaltia o 
un tractament medicamentós capaç d'elevar, inadequadament, la quantitat de glucosa a la sang. És dels pocs casos en què, un cop desapareguda la causa, es pot recuperar la normalitat.
Diabetis gestacional: fa referència a les alteracions del nivell de glucosa a la sang que té una dona pel fet d'estar embarassada. Pot dur a una posterior tendència a la diabetis de la mare, i també té implicacions per al nadó.

  CAUSES     

El pàncrees és l'òrgan productor de la insulina (encarregada de que la glucosa arribi a les cèl·lules). Però si el pàncrees no produeix inulina o hi han problemes per aprofitar-la, la glucosa no arriba a les cèl·lules i es queda a la sang.
Aquesta presència anormal de la glucosa a la sang és la principal manifestació de la diabetis. Popularment es diu que una persona amb diabetis és aquella que té massa sucre a la sang.


SÍNTOMES
Hi ha signes permeten sospitar l'aparició d'una diabetis, tot i que sempre serà el metge o la metgessa –mitjançant les anàlisis pertinents– qui en determinarà l'existència:


  • producció excessiva d'orina
  • sensació general de cansament
  • set excessiva
  • aprimament sense deixar de tenir gana

També cal tenir en compte que hi ha persones amb diabetis que, al principi, no presenten cap d'aquests símptomes.

TRACTAMENT

L'objectiu més important d'un tractament correcte de la diabetis és evitar, retardar o com a mínim atenuar les complicacions de la malaltia. En definitiva, tenir una bona qualitat de vida, present i futura. Per tal que la persona amb diabetis prengui part activa en el seu tractament, l'educació i el coneixement de la malaltia són bàsics.
Principalment s'ha de fer:
  • Una dieta sana i sense sucres
  • Pendre's la medicació adecuada
  • Fer exercici físic
CONTROL
Avans de cada àpat has de controlar el nivell de sucre de la sang.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada