La
malaltia celíaca és una intolerància al gluten de caràcter permanent que
provoca, en individus genèticament predisposats, una atròfia de les vellositats
del instestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels
aliments.
El gluten és una proteïna present al blat, el sègol, l'ordi, la civada,
l'espelta, el kamut i el triticale. Ingerir gluten provoca a les persones
celíaques una lesió a les vellositats del budell prim que afecta la seva
capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments (proteïnes, carbohidrats,
greixos, sals minerals i vitamines).
Això fa que
els celíacs corrin el risc de patir desnutrició i desenvolupar anèmia
(disminució de la quantitat de glòbuls vermells per falta de ferro) o
osteoporosi (ossos trencadissos per falta de calci). La incapacitat del cos per
absorbir nutrients també pot fer que les persones joves amb malaltia celíaca no
puguin créixer completament. A més, poden tenir més propensió a desenvolupar
altres malalties, com per exemple la tiroïditis autoimmune, diabetis, lupus i
certs tipus de càncer.
SÍNTOMES
Se sol
manifestar durant la infància, però pot aparèixer a qualsevol edat, amb un o
més símptomes, o bé presentar-se de forma asimptomàtica (sense símptomes).
Varia d'unes persones a unes altres. És important diagnosticar la malaltia
celíaca aviat, abans que faci massa mal a l'intestí. Però com que és fàcil
confondre els símptomes amb altres trastorns intestinals, com per exemple la
síndrome de l'intestí irritable o la intolerància a la lactosa, pot ser que els
adolescents amb malaltia celíaca no sàpiguen que la pateixen.
Alguns
símptomes comuns són fatiga i debilitat, diarrea crònica, dolor i distensió
abdominal, flatulències, pèrdua de gana i de pes i irritació de la pell. Les
persones que pateixen la malaltia tenen erupcions cutànies i nafres a la boca i
es poden sentir cansades, irritables o deprimides. Els adolescents celíacs
poden tenir una pubertat tardana.
DIAGNÒSTIC
Com que la
malaltia celíaca s'assembla a altres afeccions digestives, només un metge,
coneixedor de les diferents formes de presentació de la malaltia, pot
determinar amb seguretat si una persona la pateix. Probablement, a partir de la
història clínica, l'exploració física i els antecedents familiars, iniciarà el
diagnòstic amb una prova de sang.
Si els resultats de la prova de sang indiquen que la persona té un nivell alt d'anticossos contra certes proteïnes al revestiment intestinal i el gluten, el metge podria recomanar una biòpsia de l'intestí prim, ja que es tracta de la prova definitiva per establir el diagnòstic i l'etapa evolutiva de les lesions.
TRACTAMENT
L'única manera
de tractar els pacients celíacs és fent una dieta sense cap aliment compost amb
gluten. Si és segueix aquesta dieta, en la majoria de casos s'aconsegueix una
recuperació total de l'intestí prim. La dieta s'ha de seguir durant tota la
vida.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada