ENTREVISTA A UNA ESPECIALISTA
dins la fundació Alícia és una de les dietistesnutricionistes que treballen en tots els projectes que requereixen una part relacionada amb la nutrició.
Treballen des de temes de promoció i divulgació de bons hàbits alimentaris, en temes relacionats amb situacions on l'alimentació està restringida o en la restauració col·lectiva.
ENTREVISTA
A
1. Les
persones que tenen una intolerància alimentària estan igual de saludables que
les que no?
Sempre i quan
puguin seguir una alimentació sense els aliments que els i produeixen aquesta
intolerància poden tenir un estat de salut correcte.
2. Des
de la Fundació Alícia quines campanyes heu fet de promoció i divulgació de bons
hàbits alimentaris?
Tenim
diferents estratègies de divulgació. Una de les principals és:
·
Tota una
oferta de tallers sobre alimentació intulina adreçats a escolars des de 3-4
anys fins a adolescents, universitaris... que hi ha diferents tallers i cada un
d’ells tracta d’un tema diferent i està adaptat per a diferents edats. Aquesta
es una de les nostres estratègies.
·
Llavors també
tenim un programa educatiu que es diu programa TAS que està adreçat a
estudiants de 3r d’ESO i que llavors l’escola es pot inscriure en aquest
programa i té dos continguts disponibles per fer un programa de promoció de
alimentació saludable i activitat física a la seva escola.
·
També hi ha
altres activitats, tallers... puntuals.
3. Les
intoleràncies son freqüents entre la gent? Ha variat els últims anys?
Cada vegada
estan millorant més els mètodes de diagnòstic i per tant se’n estan
diagnosticant cada vegada més.
4. Considereu
les intoleràncies alimentaries com un problema de salut greu?
Depèn quines i
segons les conseqüències que poden portar. Com per exemple una intolerància al
gluten, que no es diagnostica ni es controla pot arribar a portar problemes
greus. N’hi ha d’altres que simplement causen malestar.
5. A
tot el món hi ha les mateixes intoleràncies?
Depèn. No
sempre hi han les mateixes intoleràncies perquè poden dependre de factors
ambientals, factors genètics, de raça... Cada zona té les seves al·lèrgies i
intoleràncies més comunes.
6. Si
ets una persona intolerant has de vigilar molt amb el menjar? Perquè quines
conseqüències hi han?
Normalment en
les intoleràncies més comunes com la intolerància a la lactosa, depèn de la
persona tolera més o menys quantitat de lactosa, alguns no poden ingerir gens
de lactosa i dels seus derivats i hi ha altres intolerants que si que poden
ingerir petites quantitats de lactosa.
Amb els
aliments s’ha d’anar molt en compte ja que si per exemple l’aliment que tu pots
menjar entra en contacte amb un aliment que no pots ingerir representa que es
contamina i que tu ja no pots menjar-te aquest aliment perquè està
“contaminat”. En aquests casos s’ha de ser molt estricte.
7. El
tipus d’aliments dels que poden menjar els intolerants pot intercedir en el seu
pes i en el seu estat de salut?
Per exemple en
el cas dels celíacs, representen un 1% en la població i com que a nivell
mundial són bastants han aconseguit que les indústries els hi facin aliments
especials per la seva intolerància. Però els aliments són molt cars. Aquests
productes derivats de la farina, al fer-los sense gluten i poder-los adaptar
les propietats del gluten (proteïna que fa que el pa sigui tou) passa que com
que aquest tipus d’aliment no conté gluten el pa per exemple no s’infla i és
sec. Llavors, per aconseguir que el pa sense gluten sigui tou, esponjós, bo
se’ls hi ha d’afegir molts altres components (greix, sucres...) i es aquí on hi
ha els dos extrems de les persones celíaques. Gent que restringeix la seva
alimentació i només mengen aliments que del natural ja no porten gluten i
llavors pot ser que tinguin algun dèficit de nutrients. Per altra banda, si
algú menja molts d’aquests productes especials està incorporant molts més
greixos i sucres en la seva alimentació i pot ser que s’engreixin.
Una persona
esta sana si elimina els aliments que els hi produeixen aquesta intolerància
sempre i quan pugui mantenir una alimentació equilibrada, però si elimina els
aliments especials que si que pot ingerir no tindrà problemes però en tindrà d’altres.
8. La
intolerància al gluten és hereditària?
Sí, perquè la
intolerància al gluten té un component genètic.
Aquest es un vídeo d’una entrevista a una diabètica de 65 anys, li van detectar la diabetis als 12 anys. Va ser funcionària i va treballar de directora d’un centre de gent gran. En aquest vídeo ens explica canvis de la seva vida al descobrir que era diabetica i diverses curiositats dels diabètics.
Aquest es un vídeo d’una
entrevista a una celíaca de 14 anys, li van detectar la celiaquia als 2 anys.
Es una estudiant de 3r ESO. En aquest vídeo ens explica canvis de la seva vida
al descobrir que era celíaca i diverses curiositats dels celíacs.
Aquest es un vídeo d’una
entrevista a una intolerant a la lactosa de 14 anys, li van detectar la
intolerància als anys. Es una estudiant de 3r ESO. En aquest vídeo ens explica
canvis de la seva vida al descobrir que era intolerant a la lactosa i diverses
curiositats dels intolerants a la lactosa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada