ENTREVISTES

ENTREVISTA A UNA ESPECIALISTA 


dins la fundació Alícia és una de les dietistesnutricionistes que treballen en tots els projectes que requereixen una part relacionada amb la nutrició.
Treballen des de temes de promoció i divulgació de bons hàbits alimentaris, en temes relacionats amb situacions on l'alimentació està restringida o en la restauració col·lectiva.

ENTREVISTA A 

1.    Les persones que tenen una intolerància alimentària estan igual de saludables que les que no?
Sempre i quan puguin seguir una alimentació sense els aliments que els i produeixen aquesta intolerància poden tenir un estat de salut correcte.

2.    Des de la Fundació Alícia quines campanyes heu fet de promoció i divulgació de bons hàbits alimentaris?
Tenim diferents estratègies de divulgació. Una de les principals és:
·         Tota una oferta de tallers sobre alimentació intulina adreçats a escolars des de 3-4 anys fins a adolescents, universitaris... que hi ha diferents tallers i cada un d’ells tracta d’un tema diferent i està adaptat per a diferents edats. Aquesta es una de les nostres estratègies.
·         Llavors també tenim un programa educatiu que es diu programa TAS que està adreçat a estudiants de 3r d’ESO i que llavors l’escola es pot inscriure en aquest programa i té dos continguts disponibles per fer un programa de promoció de alimentació saludable i activitat física a la seva escola.
·         També hi ha altres activitats, tallers... puntuals.

3.    Les intoleràncies son freqüents entre la gent? Ha variat els últims anys?
Cada vegada estan millorant més els mètodes de diagnòstic i per tant se’n estan diagnosticant cada vegada més.


4.    Considereu les intoleràncies alimentaries com un problema de salut greu?
Depèn quines i segons les conseqüències que poden portar. Com per exemple una intolerància al gluten, que no es diagnostica ni es controla pot arribar a portar problemes greus. N’hi ha d’altres que simplement causen malestar.

5.    A tot el món hi ha les mateixes intoleràncies?
Depèn. No sempre hi han les mateixes intoleràncies perquè poden dependre de factors ambientals, factors genètics, de raça... Cada zona té les seves al·lèrgies i intoleràncies més comunes.


6.    Si ets una persona intolerant has de vigilar molt amb el menjar? Perquè quines conseqüències hi han?
Normalment en les intoleràncies més comunes com la intolerància a la lactosa, depèn de la persona tolera més o menys quantitat de lactosa, alguns no poden ingerir gens de lactosa i dels seus derivats i hi ha altres intolerants que si que poden ingerir petites quantitats de lactosa.
Amb els aliments s’ha d’anar molt en compte ja que si per exemple l’aliment que tu pots menjar entra en contacte amb un aliment que no pots ingerir representa que es contamina i que tu ja no pots menjar-te aquest aliment perquè està “contaminat”. En aquests casos s’ha de ser molt estricte.

7.    El tipus d’aliments dels que poden menjar els intolerants pot intercedir en el seu pes i en el seu estat de salut?
Per exemple en el cas dels celíacs, representen un 1% en la població i com que a nivell mundial són bastants han aconseguit que les indústries els hi facin aliments especials per la seva intolerància. Però els aliments són molt cars. Aquests productes derivats de la farina, al fer-los sense gluten i poder-los adaptar les propietats del gluten (proteïna que fa que el pa sigui tou) passa que com que aquest tipus d’aliment no conté gluten el pa per exemple no s’infla i és sec. Llavors, per aconseguir que el pa sense gluten sigui tou, esponjós, bo se’ls hi ha d’afegir molts altres components (greix, sucres...) i es aquí on hi ha els dos extrems de les persones celíaques. Gent que restringeix la seva alimentació i només mengen aliments que del natural ja no porten gluten i llavors pot ser que tinguin algun dèficit de nutrients. Per altra banda, si algú menja molts d’aquests productes especials està incorporant molts més greixos i sucres en la seva alimentació i pot ser que s’engreixin.
Una persona esta sana si elimina els aliments que els hi produeixen aquesta intolerància sempre i quan pugui mantenir una alimentació equilibrada, però si elimina els aliments especials que si que pot ingerir no tindrà problemes però en tindrà d’altres.

8.    La intolerància al gluten és hereditària?
Sí, perquè la intolerància al gluten té un component genètic.




Aquest es un vídeo d’una entrevista a una diabètica de 65 anys, li van detectar la diabetis als 12 anys. Va ser funcionària i va treballar de directora d’un centre de gent gran. En aquest vídeo ens explica canvis de la seva vida al descobrir que era diabetica i diverses curiositats dels diabètics.




Aquest es un vídeo d’una entrevista a una celíaca de 14 anys, li van detectar la celiaquia als 2 anys. Es una estudiant de 3r ESO. En aquest vídeo ens explica canvis de la seva vida al descobrir que era celíaca i diverses curiositats dels celíacs.












Aquest es un vídeo d’una entrevista a una intolerant a la lactosa de 14 anys, li van detectar la intolerància als anys. Es una estudiant de 3r ESO. En aquest vídeo ens explica canvis de la seva vida al descobrir que era intolerant a la lactosa i diverses curiositats dels intolerants a la lactosa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada